2013. december 13., péntek

Pénteki projekt #10

Rakj rendet a számítógépeden!

Az ötlet imádott Méripoppinszomtól származik, épp azon nyavalyogtam neki a telefonba, hogy újra kellett rakni a rendszert a Pöttömön (Linux továbbra is, csak az új vinyó miatt egy másikat próbáltunk ki, de nem vált be, úgyhogy megy vissza a régi), és most mindenem össze-vissza van, és innen jött az eheti projekt tárgya. Meg amúgy sem árt, ha a dolgozósarok már rendben van (a kábelek is!). Aztán jöhet a levelezőrendszer, a hatékony gmailezésről van egy jó kis cikk itt, nem fogom ismételni, amit Urban:Eve Via elmond. Még a végén megkapom, hogy őt majmolom. Pedig nem. Legfeljebb eszembe jut, én hogyan csinálnám.

Hogyan kezdj hozzá?

Vannak ugyebár az "alap" mappák (Dokumentumok, Képek, Videók, Zenék). Első körben ide szortírozd szét a dolgokat, bár ha kicsit is okosan használtad eddig a gépedet, akkor ez már adott. Ezután kezdj el új mappákat létrehozni a meglévőkön belül (nálam például a Képek szét vannak pakolva, van egy Home Decor mappa, van egy Blog mappa, külön a kutyás képek), csinálj a munkáddal kapcsolatos doksiknak külön mappát, az inspiráló dolgoknak, a zenék között az egyes előadóknak, hogy szebb, jobb, átláthatóbb legyen az egész. Ha ez is megvan, vedd kezelésbe a Letöltések/Downloads mappát, és onnan is pakold szét a dolgokat a már meglévő mappáidba, ami nem kell, azt töröld (a Lomtárat a szortírozás végén ürítsd ki, de előtte azért még nézd át, hátha olyat is töröltél, amit nem akartál, ilyenkor még vissza lehet állítani). Ezt a részét  érdemes egyébként nagyjából havonta megismételni, és akkor nem tévedsz el a netről lementett dolgaid között.

Van a súlyosabb eset, amikor valaki MINDENT az asztalra ment, ezt csinálta például egy időben a tesóm is, aztán csodálkozott, hogy
 - lassú a gépe
 - soha semmit nem talál meg
 - belelóg a csini, cuki háttérképbe a sok ikon
 - mindenki látja, miket tárol a számítógépén
SZIGORÚAN TILOS az asztalra menteni, Kedves Olvasó. Csak és kizárólag akkor szabad, ha valami azonnal kell, és csupán néhány percig, de utána vagy rakd a megfelelő helyre, vagy töröld, NE TEDD KÖZSZEMLÉRE (pláne, ha a párod, gyereked, kollégád, anyukád, nagymamád is használja ugyanazt a gépet és nincs saját felhasználói fiókja, ami szintén egy nagyon hasznos dolog). A parancsikonok közül is csak azokat hagyd kinn az asztalon, amikre gyakran (napi szinten) szükséged van (böngésző, szövegszerkesztő, esetleg képszerkesztő). Amint ezzel is megvagy, vállon veregetheted magad, ha van kedved, kirakhatsz valami csini hátteret.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése