2013. december 27., péntek

Pénteki projekt #12

Készülj fel 2014-re!

Nem, itt most nem az újévi fogadalmakról lesz szó, hanem a határidőnaplóról, illetve arról, hogyan tudod személyre szabni. Sztorizós bejegyzés lesz, instrukciók nem igazán lesznek benne, inkább csak pár tipp.
Elég régóta használok gyűrűs határidőnaplót, az idei év volt ebből a szempontból kivétel, mert tavaly decemberben anyagi fedezet hiányában nem vettem új naptárbetétet, szerencsére a Glamour mellé járt egy határidőnapló (idén is kapsz a január-februári szám mellé, Kedves Olvasó), de borzalmasan nézett ki három hét után, mert telepakoltam postitekkel, meg az én táskámban csak a páncélozott holmik vannak biztonságban. Szét is esett szegény valamikor szeptember közepén. Szóval elhatároztam, hogy ha törik, ha szakad, a jövő évben másképp lesz.
Egy personal (M) méretű Saturnus gyűrűskönyvem volt, azt hiszem, valamelyik születésnapomra vagy karácsonyra kaptam, nem emlékszem pontosan. A lényeg, hogy nagyon durván teletömtem mindenfélével, abban tároltam az összes kedvezménykártyámat, meg az olvasójegyeket, meg a kedvenc teaházam szórólapját, meg alapból elég nehéz példány volt. Sok volt, meg a naptárbetét is viszonylag drága bele. Piri mamának meg volt egy Monarchy, bőr, S-es méretű, de az szegénykémnek nagyjából semmire sem volt elég, szóval elkérte az enyémet, cserébe odaadta a sajátját (mert szeret). Magamnak nem vennék valódi bőrt, de ha már kaptam, nem fogom kidobni.
(ilyen szép, aki ilyet szeretne, itt juthat hozzá)

Még december elején vettem bele naptárbetétet, kemény 700 forintért, és mivel teljesen üresen kaptam meg, elkezdtem gondolkodni, hogy mivel is varázsolhatnám személyessé, praktikussá.
(csupaszon is szép)

Mivel a google jó barátom, gyorsan rákerestem, hátha van valami jó kis tutorial a határidőnaplók személyre szabásához, és találtam egy rakás youtube videót. Volt köztük olyan, ami TÉNYLEG arról szólt, hogy hogyan is kell ezt, de egy részükön egészen hajmeresztően filofaxmániás nők voltak. Én elhiszem, sőt, látom, mennyi lehetőség van egy ilyen határidőnaplóban, de azért van egy határ... Időközben Urban:Eve Viánál is találtam jó ötleteket, ő is nemrég szerzett be egy personal méretűt, persze ő rendszerezésben és ötletelésben is rutinosabb nálam, de azért igyekszem (most épp azon vagyok, hogy az ő nyomtatnivalóihoz hasonlókat szerkesztgessek S-es méretre).
Az első, és legfontosabb dolog az volt, hogy elválasztókat készítsek. Abban az esetben, ha újonnan veszel gyűrűskönyvet, nincs ennyi dolgod, Kedves Olvasó, a meglévő elválasztókat pikkpakk ki lehet dekorálni szép papírral, matricával, rajzolhatsz is rá, a kis füleket némi dekortapasszal átvariálhatod, és meg is vagy. Nekem szépen egyesével, kartonból kellett kivágnom az összes elválasztót (a naptárbetét külső lapját használtam sablonnak), aztán dekorálhattam. Persze scrapbook-papírból, vagy más mintás kartonból egyszerűbb lett volna, de volt itthon egy csomó felesleges kartonom, meg némi japán papírom elfekvőben, szóval inkább azzal dolgoztam.
Mivel a naptárbetét heti és havi tervezőből áll, a heti tervezőhöz csináltam elválasztót (a havihoz tök felesleges lett volna, mert pár lap az egész), van külön a blognak (word és excel segítségével csináltam heti blogtervezőt, így mostmár bárhol tudok ötletelni), a bevételeknek és kiadásoknak (én csak leírva látom át, hogy mikor, mire, mennyit költök), meg egy a jegyzeteknek. Tervben van még egy a mindenféle listáknak, csak menet közben elfogyott a karton. A lyukasztáshoz RAPESCO kalauzlyukasztót használok, ez a legpraktikusabb, mert pontosan látni, hová üti a lyukat (nem mellesleg viszonylag olcsó is, itt lehet rendelni). A füleket némi cellux segítségével tettem tartósabbá, a sok lapozgatástól hamar elhasználódnak. 
Amint ezzel megvan az ember lánya, Kedves Olvasó, kezdheti feltölteni a gyűrűskönyvét. Naptárbetét, elválasztók, jegyzetlapok, nyomtatott kiegészítők után jönnek a post it cetlik. Arra jók, hogy ha nem akarsz, vagy nem érsz rá azzal szöszölni, hogy megkeresd az adott napot, ahová fel akarsz írni mondjuk egy találkozót, gyorsan felfirkantod egy post itre, és felragasztod az első oldalra (ha új a határidőnaplód, kapsz hozzá egy áttetsző fedlapot is, el ne dobd! Pont megfelel a cetliragasztáshoz), aztán később beírod a naphoz, ahová tartozik, vagy egyszerűen csak a cetlit ragasztod be. 
Innentől a lehetőségek tárháza végtelen, tényleg csak a fantáziád (meg a pénztárcád) szab határt, lehet matricázni, dekortapaszozni (most rendeltem, kíváncsi vagyok, milyen lesz), én például csillagocskás matricával jelölöm a születésnapokat, szívecskével mindent, ami Pasival kapcsolatos, dupla szívecskével az évfordulókat (sajátot, ismerősökét, esküvőket). Egyéb rendszert (pl színkódok) egyelőre nem használok, szerkesztgetem-nyomtatom a saját jegyzetlapokat, tervezőket. Jövőre talán megpróbálok saját naptárat szerkeszteni bele.

(Realsystem naptárbetét)

Miután mindent szépen lefűzögettem, nyomtattam magamnak inspiráló kezdőoldalt. Nem kötelező, de jól tud esni egy vacak napon (például egy tipikus mindentelrontok-bunkóakiszembejön-morcosgonoszhideg hétfőn).

Ha az én képeim nem bizonyultak eléggé inspirálónak, nyugodtan nézz szét a Pinterest táblámon, vagy kövesd a példámat, és keress rá a google-on, rengeteg jó dolog van, nyomtatható tervezőktől a kész elválasztókig minden. Ha valódi, márkás Filofaxra vágysz, van webshopjuk, 5000 forint alatt is van pár modelljük, szerintem csinosak.


14 megjegyzés:

  1. Szia! Az Urban:Eve-en találtam kommentben a linket. Nagyon klassz lett a határidőnaplód, az első gondolatom az volt, hogy "úúúú, ilyen kell nekem is!" pedig már rég leszkotam az ilyesmiről, de egy ilyen csinos darabot azért mégis elfogadnék :D Gratulálok, szép munka :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv itt nálam!
      Én most próbálok rá visszaszokni (mit próbálok, teljesen odavagyok érte), digitális formában (google calendar) nem tűntek elég áttekinthetőnek a dolgaim, az eldobható határidőnaplókkal meg az a bajom, hogy sajnálom őket kidobálni, vagy pikkpakk megtelnek (postittel, rajzzal, ezzel-azzal).
      Igyekeztem jól csinálni, örülök, hogy tetszett! Jövök még hasonlókkal! ;)

      Törlés
  2. Szia!
    Én is az urbaneve-ről jutottam ide:) Szuper ötlet a kallerlyukasztó! Nekem cipészáram van otthon, alig várom, hogy kipróbáljam erre a célra. A Saturn saját lyukasztójának elég durva az ára:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Bizony, eléggé drágák a márkás, kifejezetten határidőnaplókhoz való lyukasztók, de a Pinteresten meg a Youtube-on láttam, hogy a nálam profibbak ezzel dolgoznak. Előtte sima kétlyukúval próbálkoztam, de azzal néha nagyon mellé lehet lőni, mert nem látod, mit csinálsz. Cipészárra nem gondoltam, pedig valahol nekem is van egy, még a pótnagyapámtól maradt rám. Örülök, hogy idetaláltál, olvass, nézelődj! :)

      Törlés
    2. Most látom, mekkora hülyeségeket írtam: természetesen Saturnusra gondoltam, és nem cipészárra, hanem bőrlyukasztóra. Így jár, aki a munkahelyén internetezik :)

      Törlés
    3. Van az úgy, hogy nem megy a kétfelé figyelés :D

      Törlés
    4. Jelentem, a bőrlyukasztó nem igazán működik, vettem egy nagy lélegzetet és rendeltem az általad használtból. Remélem, beválik!
      Egyébként is nagyon inspiráló volt a posztod, szerkesztgettem magamnak heti menü-, havi bevásárlás-, intéznivaló- stb. tervezőket S méretben. Szívesen megosztom, ha vkit érdekel.

      Törlés
    5. Nekem eddig bírja a strapát, összvissz annyi van, hogy az alján lévő kis tárolót viszonylag gyakran kell üríteni, mert pici. Pasi múltkor aranyos volt, lyukasztgatott nekem szívecskét egy papírfecnibe (érted, kallerlyukasztóval szívecskét, nem látott még formalyukasztót), rögtön üríthettem a tárat :D

      Törlés
    6. Mármint úgy, mint amikor Sherlock Holmes belelőtte a monogramját a falba? Nem semmi.

      Törlés
  3. és ha már a fontos dolgoknál dupla szivecske van, remélem április 18-ánál is van :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alap, nem véletlenül szerepel a zárójeles részben az esküvő szó. Lefotózzam neked? :D

      Törlés
  4. nagyon köszönöm a lyukasztós tippet, tegnap érkezett meg, és öröm vele dolgozni!

    VálaszTörlés