2014. január 17., péntek

Pénteki projekt #15

Szendvicskrémek, gyors reggelik

Újabban, Kedves Olvasó, sokat agyalok azon, hogyan lehetne feldobni a reggeleimet, és a sima vajas pirítós helyett valami mást elkészíteni. Korábban már írtam a kedvenc padlizsánkrémemről, képes vagyok belőle fél vödörrel befalni. Mivel nincs mindig jó áron a padlizsán, meg nem mindig akaródzik a sütővel szórakozni, ezért próbáltam olyat keresni, amihez
a) mindig van olcsó alapanyag
b) relatíve kevés meló van vele
Szóval hoztam egy szendvicskrémet, meg egy turmixot, utóbbi nem annyira olcsó muri, de ennyi kényeztetés belefér.

Joghurtos-sajtos szendvicskrém

Hozzávalók:
1 kis pohár (150 g) natúr joghurt
1 tömlős sajtkrém (natúr vagy tejszínes)
1 szál újhagyma
só, bors, csipetnyi bazsalikom, ízlés szerint oregánó

A joghurtot este sűrű szövésű szűrővel (teaszűrő nagyobb testvérkéje), vagy gézzel/textilpelenkával szűrd le, legjobb, ha egész éjszakára hagyod, hadd csöpögjön le belőle az összes savó. Nem kötelező persze, vehetsz görög joghurtot is a krémhez, az elég zsíros. Reggelre sűrű, krémes joghurtod lesz, ezt kell elkeverned a sajtkrémmel. Ezután vágd finomra az újhagymát, add a krémhez a fűszerekkel együtt, keverd el jól, aztán kend a kedvenc kenyeredre! Jó étvágyat!

Kókuszos-banános turmix

Nyáron csináltam a Coffeshop Company kókuszos turmixát alapul véve, nagy kedvenc volt. Télen is jól tud esni, főleg egy rohanós reggelen, amikor nincs időd "normális" reggelire.

Hozzávalók:
2 érett (lehetőleg "leopárdmintás") banán
fél dl tejszín
kb fél evőkanál méz, bár a banántól is édes, de Pasinak kellett méz is, szóval aki nagyon édesszájú, az tegyen bele
4 dl tej
1 evőkanál kókuszreszelék
1 kávéskanál vaníliakivonat, vagy aroma

A banánt vágd nagyobb darabokra, majd tedd a turmixgépbe. Tedd hozzá a többi hozzávalót, nyomd meg a gombot, turmixold össze, aztán öntsd (két) pohárba, és élvezkedj! Reggeli gyanánt önmagában is elég, én simán elvoltam vele ebédig, de jól passzol hozzá egy-két szem detki keksz (bojkottálom a Győrit, inkább veszek olyat, amit még itthon gyártanak).

1 megjegyzés: