2014. június 27., péntek

Pénteki projekt #20

Frissítsd fel a tudásod!

Ismered a mondást, Kedves Olvasó, a jó pap is holtig tanul. Mivel a világ folyamatosan változik, minden nagyon pörög, elengedhetetlen, hogy mindig naprakészek legyünk. Ez nem csak a hétköznapokra vonatkozik (technikai újdonságok, politikai események, bulvár, miegyéb), hanem a munkára is, jó, ha időnként utánanézel, változott-e valamilyen téged érintő jogszabály, vagy hogy egy másik példát mondjak, ha irodában/hivatalban dolgozol, nem árt, ha megérdeklődöd, hogy a WinXp helyett milyen operációs rendszert raknak fel a számítógépekre, amikkel dolgoztok (tudom, hogy sok helyen még mindig használják), mert ha esetleg olyan, amit még nem ismersz, otthon, bénázás nélkül utána tudsz nézni annak, hogyan működik, és sokkal egyszerűbb lesz majd élesben boldogulni vele.
Ha például tanítasz, keress rá néhány friss tanulmányra, tudományos felfedezésre, mert a továbbképzésen nem biztos, hogy lesz róla szó. A régi jegyzeteket, egyetemi tankönyveket is érdemes időnként átböngészni, újraolvasni, ezzel szinten tartva saját magadat. Sosem tudhatod, mikor kell teszem azt irodalmi párhuzamot vonnod egy történelmi eseménnyel.
Az iskolások, pláne az egyetemisták valószínűleg most a felmenőimet fogják szidalmazni, de ha a nyári móka-kacagás mellett rászánnak naponta néhány percet arra, hogy (ha magukban felmondva is) átismételjenek ezt-azt az előző évi tananyagból, szeptemberben sokkal könnyebb lesz visszarázódni a mókuskerékbe, és nem lesz olyan gyászos az "Ennyit felejtettem" típusú év eleji felmérők eredménye.




Hogyan csináld?
Bontsd szét "emészthető" részekre az anyagot, amit át akarsz venni. Tűzz ki magadnak kisebb határidőket, célokat, például "jövő hét végéig átismétlem a gráfokat", vagy "szombat estig megtanulom, hogy működik a linuxos szövegszerkesztő". Minden kis cél teljesítésekor jutalmazd meg magad valami aprósággal (hosszabb pihenővel, egy filmmel, egy csésze mézes teával).
A határidőket vezesd a naptáradban (vagy a filofaxodban), nem csak azért, hogy könnyebb legyen észben tartani a kitűzött célokat, hanem hogy lásd, honnan indultál, adott idő alatt mennyit teljesítettél, reálisak-e a saját magaddal szemben támasztott elvárásaid. Előre tervezd meg, mennyi időt szánsz egy részfeladat teljesítésére (én átlag napi két órát töltök most a brit történelem tanulmányozásával), ütemezd úgy a többi teendődet, hogy jusson időd a tanulásra, ismétlésre. Ha a főnökeid/tanáraid látják, hogy keményen dolgozol és naprakész vagy, hamarabb és könnyebben jutsz előre, ösztöndíj, előléptetés, fizetésemelés lehet a jutalmad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése