2014. június 19., csütörtök

Tervek, avagy a nap, mikor rájöttem, merre is van az előre

Nem kell annyira örülni, munkám az változatlanul nincs, Kedves Olvasó.
Ennek több oka is van, az egyik, ugyebár, hogy fizikai munkára (sajnos) alkalmatlan vagyok, tehát a mezőgazdasági munka, mint olyan, kizárva. De ezzel együtt kiesik a konyhai munka is, hiába csináltam Piri mamánál jó sokáig, itt azért mégsem ugyanaz. Nem mondom, hogy nem jelentkeztem konyhai munkára, lesz ami lesz alapon elég sok álláshirdetésre írtam az elmúlt néhány hétben. Interjúkon, próbanapokon voltam, egyelőre sikertelenül. Néha elkeseredem, de aztán felmászok valamelyik álláskeresős honlapra, jelentkezem pár hirdetésre és reménykedem tovább.
A hosszútávú célom mindenképp a tanítás, egyszerűen annyira megszerettem még annak idején a nyelviskolában (Dóri, felejthetetlen időszak volt, minden percét imádtam!), hogy sziklaszilárd az elhatározásom, miszerint ezt akarom csinálni itt Angliában is, természetesen itt nem angolt tanítanék, hanem történelmet, ha már egyszer úgy hozta a jósors, hogy van belőle egy diplomám.
Hallottam azért Dé barátomtól olyat, hogy itt a magyar diplomát feldughatja az ember lánya a kis formásba, aztán csilingelhet vele, hát az a helyzet, hogy baromira nem mindegy, miből diplomázol.
Mivel nekem "sima" BA diplomám van, nem kezdhetek azonnal tanári melót keresni, mert szükségem van egy QTS-re, ami a Qualified Teacher Status. Hiába végeztem el otthon egy pedagógia modult, mivel ez nem szerepel a diplomámban, sokat nem tudok vele kezdeni (pedig ha tudnám igazolni, automatikusan járna a QTS), az eddigi munkatapasztalatomat meg vagy elfogadják, vagy nem, ez már az adott iskola vezetőségén múlik. Vannak persze független (nem állami) iskolák, ahol elvileg lehet QTS nélkül is tanítani. Hosszú távon viszont mindenképp kellene.
Hogyan szerezzek tehát QTS-t?
Első körben még otthon próbáltam utánanézni annak, hogyan is lehet valakiből tanár, jól bele is gabalyodtam az education.gov.uk útvesztőjébe, nem igazán tudtam, hogy merre induljak és jól be is pánikoltam, hogy 4-5 év egy képzés. Szerencsére ez a helyzet csak akkor áll fenn, ha érettségi után jelentkezel, ilyenkor vagy pedagógiát tanulsz, vagy lesz egy BA/BSc diplomád valamiből és mellé a tanári minősítés. Ha már van alapdiplomád, akkor kicsit más a szitu, erre egészen pontosan tegnap sikerült rájönnöm (nevess nyugodtan, Kedves Olvasó). Több lehetőség van. Posztgraduális képzés (1-2 év, attól függően, hogy nappalin vagy levelezőn csinálod-e), azaz PGCE. Nem ad automatikusan QTS-t, hanem NQT, azaz Newly Qualified Teacher leszel tőle, egy év tanítási gyakorlat után jár a QTS. Van olyan tréning is, ami "terepen" tehát magában az iskolában zajlik, ilyenkor valamennyi fizetés is jár, nekem valami ilyesmi a tervem. Tanárasszisztensként is lehet dolgozni, iskolafüggő, hogy részmunkaidős, vagy teljes munkaidős pozícióban, aztán lehet továbbmenni PGCE-re. Hogy a képzés pontosan mennyibe kerül, azt még egyelőre nem sikerült kiderítenem.
Mivel itt is nagyjából az megy, mint otthon, tehát elsősorban nemzeti történelmet tanítanak, szépen előástam a szunnyadó történészt és nekiálltam felfrissíteni illetve kibővíteni a tudásomat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése