2007. március 22., csütörtök

Ostara

Egy nap  késéssel,mert szarakodott a freeblog.
Ostara
(március 21,tavaszi napéjegyenlőség)

Ostara: a fák ünnepe, a tavaszi napéjegyenlõség ünnepe. Az igazi tavasz elsõ napja. Március 19. és 21. közé szokott esni. Ekkor egyforma hosszú a nappal és az éjszaka - ezt már az ókori népek is megfigyelték. Minden természetvallás megünnepli ezt a napot, amikor a Természet felébred hosszú téli álmából, a Föld újra termékennyé válik - elkezdõdhet a vetés, az ültetés, kihajtanak az õsszel földbe rejtett magok. Ami most éled, annak gyümölcsét élvezhetjük késõbb.
A termékenység szász istennõjét, Eostre-t, valamint a germán Ostarát köszönthetjük e napon.

Némelyik hagyomány a Zöld Istennõt és a Zölderdõ Urát ünnepli ilyenkor. Az istennõ termékennyé teszi a Földet, felébreszti Õt mély álmából, az Istenség pedig segít fölnevelni, érlelni a termést. Járja a zöldülõ mezõket, öröme telik a természet bõségében.

Az ünnep katolikus egyházi megfelelõje a Húsvét: a napéjegyenlõségtõl számított elsõ telihold utáni elsõ vasárnap. Ekkor emlékszik meg a katolikus világ Krisztus feltámadásáról. Idõben ugyanekkorra esik a zsidó Peszách-ünnep is. A télvégi farsangi mulatságokat önmegtartóztató idõszak követi, a negyvennapos nagyböjt (Spanyolországban: Cuaresma, a németeknél Lenz, Itáliában Quaresima, angolszász Lent), valamint a nagyhét különleges szertartásai.

A katolikus egyház másik tavaszi ünnepe, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja még egyértelmûbb, félreérthetetlen kapcsolatban áll az õsi pogány ünneppel, amit a Fehér Istennõ tiszteletére világszerte megültek.

Mitológia
A szûz Istennõ és az ifjú Isten elsõ találkozása, szerelemre gyulladása és mindjárt elsõ egyesülésük ideje is, amikor az Istennõ rögtön meg is fogan, számoljuk csak utána: éppen kilenc hónap múlva születik meg az Istengyermek, Yule idején. (Az isteni szerelmespár majd csak Beltane idején üli menyegzõjét, ennyit a házasság elõtti szexrõl...;-)

Szimbólumai:

Színei
fehér - a Hold tisztasága;
piros - az élet;
sárga - nap, virágok;
világoszöld - a növények új hajtásai
halványrózsaszín - egyes gyümölcsfák virágai.

Állatok
A bárány is az istennõ attribútuma.Európában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában egyaránt az õ szent állataként tartják számon. A nyúl nagyon termékeny állat, Diana/Artemisz attribútuma. A hímes tojást hozó nyuszi az újjászületés ajándékát hozza el nekünk. Kígyó, sikló, egyszarvú, pegazus.

Kövek
Akvamarin, rózsakvarc, holdkõ.

Növények
krókusz, jázmin, nárcisz, jácint, frézia, gyömbér.
Ostara fája a kõris, egyúttal Bran isten szent fája is, aki a monda szerint a Brit Szigetek patrónusa. A londoni Tower híres hollói Bran szent madarai, és azt mondják, ha a madarak egyszer elhagyják Britanniát, a sziget elpusztul. (Akár igaz a legenda, akár nem, a britek -- biztos ami biztos -- levágják a madarak szárnya végét, hogy véletlenül se tudjanak elrepülni a szigetrõl...)

Füstölõk
jázmin, tömjén, mirrha, sárkányvér, fahéj, szerecsendió, aloéfa, benzoégyanta, pézsma, afrikai ibolya, zsálya, eper, lótusz, ibolya, narancshéj, rózsa
(Nem muszáj ám mindet alkalmaznod, válaszd ki a neked legkedvesebbeket!)


Ostara füstölõ
3 rész tömjén
2 rész szantálfa
1 rész benzoégyanta
1 rész fahéj
néhány csöpp pacsuliolaj

Ostara füstölõ 2.
2 rész tömjén
1 rész benzoégyanta
1 rész sárkányvér
1/2 rész szerecsendió
1/2 rész ibolyaszirom (vagy pár csöpp ibolyaolaj)
1/2 rész narancshéj
1/2 rész rózsaszirom

Nagytakarítás:

Amikor a lakás már tisztán ragyog, legfõbb ideje hozzáfognunk a spirituális nagytakarításhoz, megújítani a házunkat óvó energiákat. Az ehhez alkalmazott füstölõ 2 rész szantál, 2 rész tömjén, 1 rész mirrha és egy csepp rozmaringolaj vagy pár szál rozmaringhajtás keverékébõl áll. A hozzávalókat megtörjük mozsárban és faszénparázson elfüstöljük. A szertartás közben rituális szöveget is mondhatunk, különösen minden egyes ajtó-vagy ablaknyitáskor.

Ha ezzel is megvagyunk, ideje megfürödnünk, majd lelkünk, elménk megtisztítása következik.

Rituális fürdõ
Tegyél a fürdõszobába minél több gyertyát, mécsest, esetleg füstölõt. Gyújtsd meg. Meleg fürdõvizedbe szórj virágszirmokat. Mielõtt belelépsz, relaxálj és meditálj gondolataid, elméd megtisztulásáról. A vízbe merülve képzeld el, ahogy a víz megtisztítja tested és kimossa belõled a negatív erõket. Közben szólhat kedvenc zenéd, és csukott szemmel élvezd a fürdést, tested megtisztulását. Amikor a víz hûlni kezd, lépj ki a fürdõbõl, érezd, hogy újjászülettél és felfrissültél. Puha törülközõvel törülközz meg.

Rituális tárgyaink megtisztítása és új erõvel feltöltése
Miután kitakarítottuk házunkat és elménket, a megtisztítás következõ fokozata ez legyen. Íme, egy rövid lista a lehetséges példákról, kiindulópontnak. Aztán persze kiegészítheted, módosíthatod kedved szerint:

Tarot, az oltárod megszentelt kellékei, kristályok, ásványok

Boldog ünnepet mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése